Skinn

Våra skinn skickar vi till Donnia Skinn AB för beredning. Beroende på vad skinnen ska användas till så passar olika typer av beredning/klippning olika bra. De flesta av våra skinn är tvättbara, vilket innebär att de går att tvätta i 30 grader ulltvätt i maskin. Det finns också en vegetabilisk beredning, sk Eko-skinn, som ger en vackert cremefärgad baksida – de är dock inte tvättbara.

Pälsberedning – 18mm

Pälsberedning innebär att ullen på skinnet under beredningen klipps ned till 18mm. Denna typ av beredning passar bra till skinn som är tänkta att användas för sömnad av plagg, småhantverk, möbelomklädning m.m.

Plädberedning – 35mm

Plädberedning innebär att ullen på skinnet under beredningen klipps till 35mm. Skinn med denna typ av beredning kallas även för babyskinn och används precis som namnet antyder till babys att ha i vagnen eller vaggan. Dessa skinn är också utmärkta att ha som dekorationsskinn på golv eller i favoritfåtöljen. Dess breda användningsområde har gjort att denna typ av beredning är den allra vanligaste idag.

Mattberedning – oklippt (tvättbara/ej tvättbara)

Mattberedning innebär att skinnet inte klipps under beredningen utan behåller sin fulla hårlängd. Eftersom dessa skinn varken kardas eller klipps i beredningen är kraven på råvaran till mattberedning mycket höga. Ett mattberett skinn är mycket vackert att ha som dekoration på golvet men inte speciellt lämpligt att ha att sitta på. Anledningen är att det långa håret lätt filtar ihop sig efter en tids ”nötande”.  Av långhåriga skinn gör vi t ex även halsdukar, också kallade boor.